Beschikbaarheid checken

Vragen? Neem gerust contact met ons op: info@borgocastellopanicaglia.com

Een unieke geschiedenis

Een 13e-eeuws kasteel met pauselijke historie

Borgo Castello Panicaglia is een plek met een bijzondere geschiedenis. Een borgo is een middeleeuws dorpje, compleet met kerkje, ontstaan rondom een kasteel. In ons geval een kasteel dat dateert uit de 13de eeuw.

Ridders van de pauselijke staat

Castello Panicaglia is strategisch gelegen op een heuvel, met uitzicht over de vallei, de Via Flaminia en de weg naar Assisi. Eeuwenlang was het eigendom van de familie Mancini. Toen Paus Pius IX met zijn gevolg moest vluchten uit Rome, boden de Mancini’s een van zijn kardinalen onderdak binnen de veilige muren van het kasteel. Ook hielp de familie Mancini hem te vluchten, toen zijn verblijfplaats door een spion ontdekt werd. Dit leidde tot de arrestatie van alle mannelijke Mancini’s door de republieksgezinde Garibaldi. Ze werden opgesloten in het kasteel van Spoleto om geëxecuteerd te worden.

De vrouwen van het gezin zijn vervolgens naar Anita Garibaldi gegaan om genade te vragen voor de veroordeelden. Ontroerd door hun verhaal, werd vrijlating verleend. Als dank voor het risico dat de Mancini’s hadden genomen schonk de paus hen de titel “Cavalieri dello Stato Ponteficio” (ridders van de pauselijke staat). Zij voegden deze titel toe aan hun familiewapen, dat nog steeds is te zien op de zuidwestelijke gevel.

In oude glorie hersteld

Naast de toegekende titel werd er nog iets bijzonders in een pauselijke bul vastgelegd: drie generaties lang mochten alle Mancini zonen, die zich zouden aansluiten bij de kerk, zich kardinaal noemen. De laatste van hen was Giovanni Battista Mancini, de vader van Daniele Mancini, een bekende architect uit het gebied. Na diens dood in 2002 heeft zijn vrouw Ing. Sabrina Guerra de borgo in oude glorie hersteld, nadat de aardbeving van 1997 er flinke schade had aangericht. De oven, afgebroken en herbouwd, leverde ooit brood aan de bewoners van het gebied en de boeren van de familie Mancini.